erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis

bouwkundig element
ID
80313
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80313

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel, doorgaans het kapelleke op de Bos of Boskapel genoemd, aanvankelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Pellevoisin, halte van de jaarlijkse sacramentsprocessie. In 1899 gebouwd door W. Vandervelden en D. Triki op grond geschonken door burgemeester J. Ceelen. Inwijding door E.H. Reyners, deken van Hamont. Oorspronkelijk staande op het kruispunt nabij de Kruisstraat, in 1936 afgebroken voor de aanleg van een nieuwe oprit voor de kanaalbrug en heropgebouwd zonder de oorspronkelijk aanwezige dakruiter. Op 1 juni 1936, inwijding door Monseigneur De Cleene. Na de Tweede Wereldoorlog, verwijdering van de oude banken voor de kapel, aanplanting van een haag en enkele boompjes en plaatsing van nieuwe regenpijpen. Begin jaren 1970, herstellingswerken: kuisen van buitenmuren en dak, herbezetting, herschilderen van het interieur en herstellen van de eiken buitendeur en de oude bidstoelen. Op 15 augustus 1975, wederopenstelling. In 1997, breuk van een glasraam en diefstal van twee gepolychromeerde houten beelden van Sint-Gerardus en Sint-Jozef, die sindsdien elders in veiligheid werden gebracht.

Door een beukenhaag en vooraan door een taxushaag omgeven, ten oosten door een drietal populieren en een paar berken beschaduwd, georiënteerd neogotisch bedehuis van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak (kunstleien) met aandak vooraan, daterend van 1899, confer hardstenen gevelsteen in centrale zijde van sluiting.

Baksteenbouw op hardstenen plint; afwerking met beschilderde natuursteen (?); gevels met omlopend spitsboogfries, waarboven, behalve vooraan, een vernieuwde houten kroonlijst. Voorgevel met op elkaar gestelde, versneden steunberen en spitsboogportaal in een geprofileerde omlijsting met negblokken en flankerende colonnetten met bladwerkkapiteeltjes; rechthoekige deur met bewaard ijzerbeslag, hout- en traliewerk, waarboven in het tympaan een spaarveld met centraal Heilig Hart, voorzien van rozen, zwaard en kruis, omgeven door een stralenkrans en de inscriptie: SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS; in de geveltop: blind oculus in geprofileerde omlijsting, met vierlob waarin de met elkaar verbonden initialen SM; aflijnend, klimmend dito fries en geprofileerde deklijst, voorzien van hogels en bekronend kruis. Zijgevels met telkens twee spitsbogige tweelichten in gelijkaardige omlijstingen op doorlopende afgeschuinde lekdrempels. Sluiting met overhoekse versneden steunberen, centraal drielobbig venstertje en flankerende lancetvensters in dito omlijstingen op dito lekdrempels.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf, rustend op geprofileerde houten consoles; straalsgewijs aangebrachte houten ribben in de sluiting.

Mobilair: zandstenen (?) altaar met marmeren zuiltjes onder de altaartafel; gipsen beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Jozef en andere heilige; decoratieve glasramen; dito cementtegelvloer.

  • Het Liller Heem, 1, 2, 1983, p. 3-10, prentkaart op p. 2; 1, 3, 1983, p. 41-42, prentkaart; 15, 1997, p. 91-93, afb.; 17, 1999, p. 51-56, afb., prentkaart op p. 52.
  • STALMANS L., Sint-Huibrechts-Lille in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart nr. 13.
  • VAN DE WEERD H., Geschiedenis der parochie en gemeente St.-Huibrechts-Lille, in Limburg, 14, 1932-33, p. 43.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80313 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.