erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
80335
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80335

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ten oosten van het erf van een oude, aan de Smeelstraat van een recente beukenhaag en achteraan het erf van een oude boomgaard voorziene, aan de Zandstraat door twee oude linden beschaduwde, langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-woonhuis met dubbelhuisopstand; oorspronkelijk vijf, heden zes traveeëen en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), één van de oudste huizen van Lille, in kern van 1680, confer jaartalankers in de oostelijke zijpuntgevel, doch met 19de-eeuwse ordonnantie. De hoeve is niet met zekerheid aanwijsbaar op de Ferrariskaart (1771-77), maar komt, zonder het latere bakhuis, in zijn huidige configuratie voor in de Atlas van de Buurtwegen (1845). In 1847, verbouwing aan de achterkant. In 1849, bouw van het parallel bakhuis aan de Smeelstraat.

Baksteenbouw met krulankers, deels met gekrulde spie. Aflijnende overhoekse muizentand voor- en achteraan. Rechthoekige muuropeningen op latere hardstenen lekdrempels, met overal vernieuwd houtwerk, doch bewaarde luiken; schuurpoort onder houten latei, recent omgevormd tot twee vensters. Westelijke zijpuntgevel met twee rechthoekige venstertjes in geveltop; oostelijke zijpuntgevel met vlechtingen, twee dito venstertjes, één rechthoekige benedenvenster, namelijk van de opkamer, op behouden hardstenen lekdrempel, waaronder een getoogd keldergat van een rollaag en een platte laag. Verspringende achtergevel, bij het woonhuis op afgeschuinde beschilderde gecementeerde plint; grotendeels aangepaste rechthoekgie muuropeningen.

Aan de Smeelstraat, parallel voormalig bakhuis, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met aflijnende overhoekse muizentand. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, met deels bewaard houtwerk. Zijpuntgevels met vlechtwerk, de westelijke zijpuntgevel met klimop begroeid en voorzien van een later rechthoekige venster met ijzeren roeden.

  • Het Liller Heem, 4, 4, 1986, p. 20-21, foto.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80335 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.