erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
80355
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80355
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Alleenstaande villa, gelegen in een ruime tuin met origineel ijzeren hek aan straatzijde, aan de oprit voorzien van witbeschilderde bakstenen pijlers met gecementeerde afwerking, en later ijzeren hek links van het huis; drie traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking (kunstleien) met in totaal vier dakkapellen onder plat dakje, uit het interbellum. De twee linkse traveeën vormen een breedhuis, de rechtse travee vormt een vooruitspringend diephuis, vooraan voorzien van een vijfzijdige erker van één bouwlaag, met bekronend balkon.

Baksteenbouw op gecementeerde plint met imitatievoegen; gebruik van gele baksteen voor venster- en deuromlijstingen en verluchtingsgaten; bepleisterde en beschilderde afwerking voor opengewerkte balustrades van balkon en deurportiek, alsook bovenaan de gevels en in de geveltop van het diephuis, voorzien van drie driehoekige spaarvelden; geprofileerde houten kroonlijst op consoles. Rechthoekige vensters op afgeschuinde gecementeerde lekdrempels; bewaard houtwerk; bovenlichten met roedeverdeling en gekleurd glas. Analoog opgevatte linker zijgevel met rechthoekige deur (vernieuwd houtwerk), opgenomen in deurportiek met trap; originele aanbouw onder doorlopend dakschild. Gelijkaardige rechter zijgevel met één breed aangepast benedenvenster. Eenvoudiger achtergevel met originele rechthoekige erker, waarboven balkon met latere ijzeren leuning; later aangebouwd terras.


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.