erfgoedobject

Ensemble van twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
80437
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80437

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee achteruitspringende enkelhuizen in spiegelbeeldschema aan weerszij van een middentravee, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder doorgetrokken mansardedak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) met twee dakkapellen onder zadeldakjes.

Lijstgevel van rode baksteen met decoratieve verwerking van gele baksteen voor boogruggen en muurbanden; hardsteen voor lekdrempels, kraagstenen en middenstijlen van de gekoppelde vensters; gecementeerde plint met imitatievoegen; nummer 18 met grotendeels behouden, nummer 20 met vernieuwd houtwerk, doch bewaarde geprofileerde kroonlijst. Ordonnerende hoeklisenen op de tweede bouwlaag en aansluitende rechte muizentand aan weerszij van de opvallende middentravee uitlopend op een puntgeveltje met klimmende fries. Centrale korfboogvormige portiek met verdiepte gekoppelde rondboogdeuren en dito loggia op de bovenverdieping voorzien van een ijzeren leuning en deurvensters. Symmetrische uitbouw van de zijtravee; driezijdige bow window in de uiterste travee met aansluitend balkon afgesloten door vernieuwde leuningen. Korfboogvormige en getoogde muuropeningen.


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van twee burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80437 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.