is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ingenieurswoningen ontworpen door I. Isgour
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoofdingenieurswoningen
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg
Deze vaststelling was geldig van tot
Alleenstaande, onderling licht verschillende hoofdingenieurswoningen van 1948, naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel), (Brelaarstraat nummers 38, 40, 42). Nummer 40 is thans een kapperszaak.
Klassiek, monumentaal, vrij symmetrisch opgevatte, doch spiegelbeeldig ingeplante, omhaagde villa’s met aan straatzijde veelal twee houten inrijhekken tussen betonnen of gecementeerde pijlers. Traditionele elementen in de ordonnantie als dubbelhuis van twee bouwlagen en in de bouwwijze als gebruik van baksteen, donkerder en in alternerend metselverband bij de sokkel, betraliede keldervensters, natuursteen voor lekdrempels, geprofileerde omlijstingen en bordestrappen met flankerende plantenbakken, houtwerk van geprofileerde, van cassetten voorziene kroonlijst, rechthoekige muuropeningen en van driehoekige frontons voorziene dakkapellen, schilddak (nok evenwijdig en schuin ten opzichte van de straat, mechanische pannen), dubbele overhoekse muizentand, fries met geometrische versieringen als visgraatverband, vierkanten, driehoeken en ruiten, lantaarn boven de voordeur, traliewerk van venstertjes die voordeur flankeren, alsook deels met pijlen versierde metalen leuningen van de steektrap, het op geblokte pijlers rustend terras en het balkon achteraan. Anderzijds gebruik van het modernere beton voor structurele onderdelen. Opzij, rechthoekige erker. Achteraan, garage in kelderverdieping, met getoogde poort.
Interieur: inkomhal met klassieke zwart-witte cementtegelvloer, vereenvoudigd cassettenplafond en houten bordestrap; latrine met lavabo en ingemaakte garderobe; zit- en eetkamer met parket in visgraatverband en haard.
De ingenieurswoningen (Brelaarstraat nummers 44, 46, 48; Platanenstraat nummers 1,3), respectievelijk van 1951 en 1949 en naar ontwerp van dezelfde architect, zijn iets kleiner, hebben een verschillende afwerking, maar zijn ook in zogenaamde "klassieke" villa-trant. Deze woningen hebben alle een centrale afgeronde erker met bekronend balkon achteraan.
Platanenstraat nummer 3 was eertijds en is thans eveneens een dokterswoning.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)