erfgoedobject

Herberg In de Vogelmarkt

bouwkundig element
ID
81831
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81831

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Rozenhoedkaai en Huidenvettersplein. Voormalige herberg "IN DE / VOGEL / MARKT", zie gevelsteeninscriptie en afbeelding van twee vogels boven inkom in zijgevel. Diephuis, mogelijk uit de 17de eeuw; authentieke opstand verdween na verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1937-1939 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) onder meer wijzigen inkompartij in de voorgevel en begane grond van de zijgevel, toevoegen van ontlastingsbogen met opengewerkte voeg, lekdrempels en dakvensters met tuitgeveltje van zijgevel. Begane grond van voorgevel nog later aangepast van drie traveeën naar huidige toestand met links rondbogige deur en rechts rechthoekig venster met nieuw schuifraam. Verankerde, bakstenen trapgevel (5 treden + topstuk) van twee + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gebruik van natuursteen voor onder meer lateien, afgeschuinde hoek en hoekketting, en van witsteen voor de penanten van de benedenvensters van de zijgevel. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten. Achtergevel: verankerde, bakstenen puntgevel met rechthoekig topvenster in segmentboognis met ontlastingsboog; hijsbalkgat.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1155/1937, nummer 988/1938.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 35.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg In de Vogelmarkt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81831 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.