erfgoedobject

Burgerhuis De Zwaan

bouwkundig element
ID
81847
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81847

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Zwaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Zwaan
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "De Zwaan", zie natuurstenen bas-reliëf in de gevelbekroning. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Hersteld in 1897 onder meer vernieuwen van natuurstenen onderdelen als speklagen, hoek- en negblokken, cartouches en afboording van de geveltop en siervazen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1982-1983 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge) van de gevel en aanpassen van de begane grond als vierledige pui. Verankerde barokgevel van baksteen met in- en uitgezwenkte top onder gebogen pseudo-fronton, gedateerd "16 / 64" aan weerszij van het zoldervenster. Uitkragende bovenverdieping op vier korfbogen met mascaronsluitstenen, waarin bas-reliëfs van de Vier Evangelisten. Belijning door middel van speklagen ter hoogte van de boven- en onderdorpels; voormalige tussendorpels wijzend op de vroegere kruiskozijnen met behouden afgeschuinde hoek- en negblokken; een soortgelijk, als bolkozijn opgevat zoldervenster onder ronde oculus in natuurstenen omlijsting; geblokte ontlastingsbogen met maskerkop in de sluitsteen en bas-reliëfs van de Vier Seizoenen in de boogvelden.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0028/W.
  • Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening, Bouwvergunningen, nummer 2558/1990.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 949/1982.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 190-191.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 37.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Zwaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81847 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.