erfgoedobject

Herenhuis van 1836

bouwkundig element
ID
81895
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81895

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis van 1836
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1836
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposant enkelhuis van negen/tien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de Garenmarkt; Vlaamse pannen), met oudere kern: op de kaart van M. Gerards (1562) afgebeeld als diephuis met schermgevel. Lijstgevel volgens L. Devliegher gebouwd in 1836 en aanvankelijk nog aansluitend bij het sobere laat-classicisme. In 1866, toevoegen van doorgetrokken lekdrempels op de begane grond en tweede bouwlaag, aanbrengen van geriemde omlijstingen en waaier met ijzeren roedeverdeling in het bovenlicht van de poort die op het ontwerp van 1831 rechthoekig was.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op natuurstenen plint, met knik ter hoogte van derde travee; neoclassicistisch uitzicht ten gevolge van de aanpassingen van 1866. Horizontale geleding door de geprofileerde puilijst, doorgetrokken lekdrempels van de tweede bouwlaag en de omlopende, houten kroonlijst op klossen. Verhoogde begane grond, rechts toegankelijk via rondboogpoort in geprofileerde omlijsting en geflankeerd door natuurstenen schamppalen; houten vleugeldeur. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen en met 19de-eeuws houtwerk; persiennes op begane grond.

Interieur: Gedeeltelijk bewaarde planindeling uit de eerste helft van de 19de eeuw met onder meer koetspoort, afgelijnd door halfzuilen en -pilasters, en vestibule toegankelijk via vier treden. Aan straatzijde, enfilade van twee salons waaronder eerste met neoclassicistische aankleding zoals witmarmeren schouw, boezemspiegel tussen pilasters, penantspiegels en deurstukken met fruit en muziekinstrumenten; tweede salon met overdadig plafondlijstwerk en rozetten. Aan koerzijde, kleiner salon met beschilderde wandbespanning in de trant van J. Garemyn. Imposante bordestrap met gesculpteerde trappaal.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 131/1866.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 87.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis van 1836 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81895 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.