erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
82277
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82277

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van een breedhuis en een diep hoekhuis, beide onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Links, verankerde en witbeschilderde bakstenen lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met gevelindeling en rechthoekige vensters op lekdrempels van 1848. Het rechter pand met verankerde en witbeschilderde tuitgevel van drie + zeven traveeën en twee bouwlagen behoudt, aan Waalsestraatzijde, in de twee uiterst rechtse traveeën, een onderkelderde opkamer - zie keldervenster - en rechthoekige vensters, waarvan het eerste met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsboog. Zelfde rollagen boven de oorspronklijke openingen met name ingang, het middelste bovenvenster van de voorgevel en op de zijgevel boven het tweede benedenvenster. Bovenvenster van voorgevel toegevoegd tussen 1848 en 1891. Houtwerk van 1891 onder meer raamindelingen en kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 3/1848, nr. 94/1891.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 465 (onder nr. 10).

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82277 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.