erfgoedobject

Burgerhuis Het Paradijs

bouwkundig element
ID
82279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82279

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Het Paradijs". Diephuis van twee + acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het tweede-derde kwart van de 17de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1984 naar ontwerp van architect A. Lansoght (Brugge): aanpassen van de indeling van de voorheen gewitte begane grond in functie van deze van de bovenbouw en blootleggen van zijn enige centrale ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen van zandsteen; ook herindelen in appartementen en ambachtenatelier aan Kruitenbergstraat.

Verankerde, bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) in combinatie met zandsteen voor hoekblokken op plinthoogte. Barokinslag in de ordonnantie van de geveltop met drie typische oculi in natuurstenen omlijstingen rondom het als bolkozijn uitgewerkt zoldervenster. Zelfde invloed merkbaar in de natuurstenen boogveldversieringen van de bovenvensters en op de gevelsteen van de middenpenant; scènes refererend aan de huisnaam: Adam en Eva in het Aards Paradijs, Adam en Eva aan het werk na de uitdrijving, en de Bewening van Abel. IJzeren hijshaak. Beschilderde zijgevel met onregelmatige indeling van 1921 onder meer groot venster onder ijzeren I-balk met rozetten en raam met kleine roedeverdeling. In de uiterst rechter travee, verankerde schoorsteenschacht waarvan de lichte uitsprong in het gevelvlak uitloopt op een mijterboog.

Rechts van het pand, breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met blinde, witbeschilderde gevel van baksteen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 146/1921.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 465.
  • STRUYVE M., Restauratie van de trapgevel Zwarte-Leertouwersstraat 20, in Brugge die Scone, V, 1983, nr. 4, p. 16.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Het Paradijs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.