erfgoedobject

Winkel bij de pottenbakkerij aan Sint-Maartensbilk

bouwkundig element
ID
82509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82509

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkel, oorspronkelijk horend bij de pottenbakkerij aan Sint-Maartensbilk. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht is het resultaat van een verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1893. Onder meer plaatsen van winkelpui, verbreden van de muuropeningen en vernieuwen van de ontlastingsbogen. Lijstgevel met trapgevel boven twee rechter traveeën van rode baksteen met sierankers. Gebruik van beschilderde natuursteen voor ontlastingsbogen, bovendorpels en ornamenten als nis met beeld van Sint-Elooi, patroon van de smeden. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten onder geblokte ontlastingsbogen met mascaron als sluitsteen. Rondboogvenster in de top en in de linker travee, telkens met mascaron als sluitsteen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 20/1893.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 361 (hier onder nr. 35).

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel bij de pottenbakkerij aan Sint-Maartensbilk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82509 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.