erfgoedobject

Samenstel van burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
82633
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82633

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch samenstel van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; drie traveeën + souterrain en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (nok parallel aan de straat; leien en Vlaamse pannen), gebouwd in 1896. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels op arduinen sokkel met drie betraliede, segmentbogige kelderopeningen. Brede zijrisalieten belijnd met banden op de begane grond en verdere gevelgeleding door middel van de gekorniste puilijst en de dito tand- en kroonlijst op gegroefde consoles; oeils-de boeuf boven de zijrisalieten en afgeronde dakkapellen boven de deurtravee. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met oren, extra waterlijst en paneel op de bovenverdieping. Bijzondere opbouw van de zijrisalieten gemarkeerd door een groot segmentboogvormig benedenvenster onder de balkonplaat op zware consoles; buikig ijzeren balkonhek en gekoppelde deurvenster (nummer 26); bij nummer 27 een zelfde klein balkon en hek in de deurtravee, en een houten erker aangepast in 1902 onder leiding van architect E. Van Belle (Brugge), met cartoucheversiering. Deels beglaasde en getraliede vleugeldeuren met bovenlicht onder versierd gebogen fronton. Behouden houtwerk onder meer T-ramen en drielichten.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 39/1896, nummer 178/1902.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82633 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.