erfgoedobject

Complex van burgerhuizen met voorbouw

bouwkundig element
ID
82915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82915

Juridische gevolgen

Beschrijving

Complex van twee diephuizen met voorbouw van één travee breed met gevel aan de Augustijnenrei uit het eerste kwart van de 19de eeuw, een afzonderlijke constructie uitziend op het West-Gistelhof en een nieuwbouwvleugel aan de Hoedenmakersstraat, 16de-eeuwse kern, zie interieur. Marcus Gerards (1562) tekent aan de Augustijnenrei, samen met nummer 18, twee dwarspanden met schermgevel. In de 16de - 17de eeuw bewoond door leden van de Spaanse koopliedennatie. In 1920, eigendom van de Coöperatieve Vereniging S.V. Eendracht die het in 1972 aan de Belgische staat verkoopt; sedert 1981 gebruikt als verdeelcentrum van de post. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende restauratie: aangepast als kantoorgebouw en nieuwbouwproject uit 1975 - 1980 naar ontwerp van architect P.A. Pauwels (Kortrijk); aanbrengen van vensters in eerste travee, kant Hoedenmakersstraat en doortrekken van kroonlijst.

In zijn huidige vorm, twee vleugels op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (Vlaamse pannen); vleugel aan de Hoedenmakersstraat gemarkeerd door getrapte linker zijgevel en dito brandmuur tussen de tweede en derde travee; voorheen vier klimmende dakkapellen boven de rechter traveeën. Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel van zes traveeën, souterrain en twee bouwlagen aan de Hoedenmakersstraat + één travee brede afgeschuinde hoek en zes traveeën, souterrain met hoge zandstenen plint en drie bouwlagen voor het pand aan de Augustijnenrei. Aan de Hoedenmakersstraat, geüniformeerde nu vlakke gevel met rechthoekige vensters, ook in het souterrain waar ze sinds de herbestemming de kelderluiken vervangen. Meer uitgewerkte gevel aan de Augustijnenrei geleed door de omlopende puilijst en de dito kroonlijst op houten klossen. Hoge rechthoekige vensters in vlakke bepleisterde omlijstingen met sluitstenen op de begane grond, en panelen op de borstwering van de bovenverdieping.

Interieur. Tweebeukige kelders van drie traveeën met graatgewelven op twee middenzuilen, onder meer met basis en krulkapiteel van Doornikse steen; de oorspronkelijke spiltrap van Balegemse zandsteen is volledig gereconstrueerd. Laatgotische kelderdeur met briefpanelen en ingesneden huismerk van onbekende herkomst. Bewaarde balklagen. Twee parallelle dakgebinten, schaargebinten. Aansluitende nieuwbouw ter vervanging van twee lijstgevels van zeven en negen traveeën en twee bouwlagen. Invularchitectuur geïnspireerd op typisch Brugse elementen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 627/1975.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 13.
  • SOENS B., PAUWELS P.A., MERTENS, Nieuw postkantoor te Brugge, Ministerie van Openbare Werken/ Regie der Gebouwen/ 1981, nummer 3.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Complex van burgerhuizen met voorbouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82915 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.