erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
82977
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82977

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis van het dubbelhuistype van zes traveeën en twee bouwlagen en mezzanino onder twee gelijklopende schilddaken (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); huidige toestand resultaat van het samenvoegen in het eerste kwart van de 19de eeuw van twee 17de-eeuwse diephuizen. Monumentale laatclassicistische gevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw, oorspronkelijk bekroond met driehoekig fronton. In 1855, aanvraag tot het verplaatsen van de deur van derde naar tweede linker travee en wegnemen van het fronton in 1938. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven grijze plint. Begane grond met imitatievoegen uitstralend boven rondboogvensters en -deur - in de derde linker travee - en aflijnende puilijst. Rechthoekige bovenvensters ingepast in rechthoekige travee-nissen met paneelwerk op de borstweringen. Hoofdgestel met trigliefen en kroonlijst op klossen. Bewaard 19de-eeuws houtwerk van deur en vensters, voetenschraper. De achtergevel behoudt rechthoekige vensters onder strekse latei.

Interieur. Kelder met tongewelf onder het rechter huis. Voorts interieur uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Op de begane grond: centrale gang, aansluitende salons en andere vertrekken en met achteraan het trappenhuis, bewaarde deuren en eenvoudige lambrisering in enkele vertrekken; salon vooraan: twee tegenover elkaar liggende rondbogige schouwnissen waarvan één met zwartmarmeren empireschouw en schouwboezem versierd met jachtsymbolen in stucwerk; aan tuinzijde achthoekige kamer met vier symmetrisch geplaatste vleugeldeuren. Trappenhuis op ovale plattegrond bovenaan met octogonale afwerking en achthoekige oculus, op de begane grond wit-zwart marmeren vloer in stervorm, slingertrap met houten trappaal en metalen spijlen. Op de bovenverdieping: de kamer vooraan behoudt een schouw met versierde schouwboezem bestaande uit tafereel met putti geflankeerd door guirlandes en daarboven mascaron; in de kamer achteraan: plafond met ovaal lijstwerk. In beide diephuizen is het 17de-eeuwse gebinte bewaard: schaargebinten-, sommige telmerken en nokgebinten oorspronkelijk en met vliering rustend op moerbalken met sleutelstukken; op de zolder, schuiframen verbouwd tot vleugelramen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 198/1855, nummer 802/1938.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 199.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Langerei

  • Is deel van
    Langerei en Potterierei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82977 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.