erfgoedobject

Godshuizencomplex

bouwkundig element
ID
83131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83131

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuizencomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Volgens inscriptie aan de ingang "GODSHUIZEN PARUITTE ELIZABETH ZORGHE DER SCHIPPERS. GESTICHT IN 1897". Godshuizencomplex bestaande uit vierentwintig huisjes gegroepeerd rondom drie binnentuinen. Godshuizen afkomstig van Elisabeth Zorghestraat. Herbouwd in 1923-1924 door de aannemers F. De Wispelaere en L. Verhelle op een groot terrein van 2500 m2. Gedenksteen "GODSHUIZEN / ELISABETH ZORGHE/ GESTICHT IN 1631 in de tweede binnentuin EN GEDENKSTEEN "GODSHUIZEN DER SCHIPPERS/ 1893/" in de derde, die door een overbouwde doorgang afgescheiden is van de andere. Bouwmaterialen en vormgeving van het ensemble knopen aan de "historische" voorbeelden uit de 17de eeuw en volgende; ook al wordt enige variatie gebracht in huis- en geveltypen en de vorm en afwerking van de muuropeningen. Gewitte rijhuizen van verankerde baksteenbouw; voorheen twee en vaak vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Naargelang van hun ligging gebeurt de aaneenschakeling naar spiegelbeeld of repetitief schema; zijgevels of brandmuren afgewerkt met aandaken op schouderstukken. Lijstgevels worden gecombineerd met een centrale tuitgevel voorzien van twee rondboogluiken, zoals in de drie huisjes voor gehuwde ouderlingen aan weerszij van de toegang. Elders, zoals voor een aantal van de twaalf huisjes van de tweede binnentuin, is het een dakvenster opgenomen in een tuitgeveltje dat de voorgevel markeert. Hetzelfde patroon wordt herhaald in de zes huisjes van het laatste binnenhof. Afgeschuinde dagkanten worden nagenoeg overal toegepast voor de rechthoekige vensters en rondboogdeuren, waaronder nu gedichte, en hun rechthoekige bovenlichten. In de tweede binnentuin komen zowel korfboogvormige als rechthoekige deuren voor. Alle ramen en bovenlichten zijn voorzien van kleine roedeverdeling. In de laatste binnenplaats, met gedenksteen zijn de rechthoekige muuropeningen opgenomen in een vlakke bepleisterde omlijsting met oren; de eenvoudige waaiers in de bovenlichten van de deuren dragen bij tot een eerder 18de-eeuws uitzicht.

  • PENNINCK J., Brugse godshuizen E. Zorghe, Paruitte, Cobrysse, Sint-Andries, 1970.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuizencomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83131 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.