erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
83136
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83136

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan hoek met Strostraat. Dubbelhuis van vier/drie + onregelmatige travee-indeling onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Uit de 17de eeuw, vermoedelijk van 1690, zie gedateerde tuinmuur met jaartal "169?". 1849: vergroten van vensters, verwijderen van de tussenstijlen en aanbrengen van de lekdrempels. Verankerde beigebeschilderde bakstenen puntgevel met schouderstukken. Gebruik van zandsteen voor hoekblokken en gedeeltelijk bewaarde geblokte deuromlijsting. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten. In top, rondboogvensterje met typisch 19de-eeuws raam en waaier, geplaatst tussen een sterk verweerde cartouche en een blind steigergat. Op de begane grond rolluikkasten uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Hoek met natuurstenen hoekkettingen. Bijna blinde zijgevel met dakvenster; rechthoekig venster in segmentboognis met afgeschuinde dagkanten.

Interieur. Bewaarde balklagen en schaar- en nokgebinte.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, oktober 1974.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 70/1849.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 148-149.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83136 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.