erfgoedobject

Station Wetteren met wachthuis

bouwkundig element
ID
85066
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85066

Juridische gevolgen

Beschrijving

Spoorwegstation met wachthuis en 'lampisterie'. Stationsgebouw en wachthuis beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 22 juni 2004.

Gelegen aan de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, ingehuldigd op 28 september 1837. Het station te Wetteren werd ontworpen door architect Auguste Payen (1801-1877), ingenieur-architect bij de Staatsspoorwegen. Het station in neoclassicistische stijl werd in 1848 voltooid. In 1882 werden de flankerende aanbouwsels uitgebreid met één travee in aangepaste stijl. Aanpassingswerken interieur en schrijnwerk in 1936. In 1860 werd aan de westzijde van het station een goederenstation gebouwd, dat in 1984 afgebroken werd. Circa 1906 bouw van een wachthuis voor de reizigers aan de overkant van het spoor. In 1914 bouw van de zogenaamde 'lampisterie', later gebruikt als opslagplaats van de spoorleggers, schuin achter het wachthuisje; inmiddels afgebroken. Rond 1946 bouw van een inmiddels gesloopt seinhuis of elektriciteitscabine. Stationsomgeving en doorgangen heraangelegd in 2003. Ingrijpende renovatie van gebouwen in 2009.

Stationsgebouw

Symmetrisch opgebouwd neoclassicistisch stationsgebouwvan zeven traveeën, met hoger opgetrokken middengedeelte van twee bouwlagen onder tentdak, geflankeerd door lagere zijvleugels van één bouwlaag onder mansardedaken met zinken dakbedekking. Gelijkaardige straat- en perrongevel met bepleisterde en witgeschilderde gevels met gebruik van arduinen in plint, geblokte hoeklisenen, dorpels, geprofileerde vensteromlijstingen met doorlopende booglijsten en kroonlijsten. De omlopende kroonlijst van het middengedeelte steunt op modillons. Op de gelijkvloerse verdieping rondboogvensters onder geprofileerde booglijst op imposten. Middengedeelte met lokettenzaal van drie traveeën en twee bouwlagen, rondboogdeuren op de begane grond en rechthoekige bovenvensters onder geprofileerde kroonlijsten. Twee symmetrische zijvleugels van ieder twee traveeën en een bouwlaag, voor 1882 slechts één travee onder lessenaarsdak, met aflijnende hoekblokken, respectievelijk de wachtzaal en buffet, en een fietsenstalling en woning. Rondbogige muuropeningen onder booglijst op imposten. Zijgevels van drie traveeën met gelijkaardige rondboogvensters. Perronzijde voor de aanpassingswerken van 1936 met luifel over de volledige breedte van het gebouw.

Interieur

Oorspronkelijk interieur op de begane grond verdwenen en aangepast in 1936. Anno 2009 grondige renovatiewerken bezig, waarbij de volledige binnenindeling en -aankleding, alsook de vroegere woning van de stationschef op de bovenverdieping wordt uitgesloopt. De twee parallelle tongewelfde kelders blijven behouden.

Wachtlokaal

Geschilderd bakstenen wachtlokaal tegenover de perronzijde van het hoofdgebouw, van drie traveeën en één bouwlaag onder zinken zadeldak met insteekkap ter hoogte van een fronton dat de middentravee van de voorgevel accentueert. Ritmerende travee-nissen waarin getoogde muuropeningen onder bakstenen lijsten (op imposten) met muizentand. Oorspronkelijk ijzeren schrijnwerk (T-profielen) nog bewaard.

Interieur

Dakbekleding met brede planken. Metalen geprofileerde dakspantjes en ijzeren trekkers.

Elektriciteitscabine

Elektriciteitscabine, schuin achter het wachthuisje nabij de Korte Massemsesteenweg. Bouwjaar niet bekend, maar stilistisch te dateren in het begin van de 20ste eeuw. Witgeschilderd bakstenen gebouwtje van één bouwlaag onder zinken zadeldak. Gevels begrensd door lisenen; zijpuntgevels verfraaid met getrapt baksteenfriesje. Blinde spoorgevel beschilderd door Luc Huylebroeck naar aanleiding van de viering van 150 jaar spoorwegen te Wetteren.

  • Universiteit Gent, Vliegende Bladen, Fonds I.
  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, Archief.
  • JOORIS G., Renovatie van het station. Een van de oudste stationsgebouwen in neoclassicistische stijl, in ¿kwets, augustus 2008, 12-14.
  • MEERSMAN M., De stationsbuurt van Wetteren, een kunsthistorisch onderzoek, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1997-1998, 22-52.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Station Wetteren met wachthuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85066 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.