erfgoedobject

Mariagrot

bouwkundig element
ID
85707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85707

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariagrot
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariagrot
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Mariagrot in kloostertuin van het klooster van de zusters van Sint-Vincentius van Dendermonde, heden van Huize Sjaloom. In 1905 werd hier een kloosterhuis opgericht door de congregatie van de Heilige Vincentius à Paulo van Dendermonde voor de zusters die te Hamme-Zogge een lagere klas en bewaarklas bedienden van een in 1904 op initiatief van de pastoor van Hamme-Zogge geopend parochieschooltje. Vanaf 14 mei 1913 verbleven de zusters definitief in het bijhuis en wijdden in 1916 het klooster toe aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. In 1925 werden naast het kloosterhuis nieuwe klaslokalen gebouwd voor de meisjesschool; dit gebouw werd volgens plannen in 1937 en in 1948 nog verlengd. Bij de gefaseerde oprichting in 1994-1996 van het nieuwe kloostercomplex met kapel en rusthuis voor de zusters werd eerst in de vroegere diepe voortuin een nieuwbouw gerealiseerd waarna de bestaande constructies, met uitzondering van de klaslokalen, grotendeels vervangen werden tot een geheel met U-vormige aanleg naar ontwerp van architectenbureau Arcad (Sint-Niklaas) met architect Luc De Louw. In de oude kloostertuin daarnaast bleef nog een massieve kunststenen tuingrot behouden met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadettebeeldje op sokkel.

  • Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen.
  • Pastoraal archief Hamme-Zogge, Los blad met notities in het Liber memorialis ecclesiae B.M.Vis aux Christorum In Hamme-Zogge Flandriae Orientalis diocesis Gandavensis fundata 1849 – recognita 25-5-1854.
  • DE DONCKER W., De stijfhoofden van Zogge, Hamme-Zogge, 1999, p. 49, 76, 78.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariagrot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.