erfgoedobject

Hoeve Huffesele

bouwkundig element
ID
86531
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86531

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Huffesele
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve, naar verluidt "Huffesele", genoemd naar een achterleen van "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Het "Goed te Huffesele" wordt in een renteboek van 1443 reeds vermeld. Het toponiem "Huffesele" wordt verklaard als een natte weide bij een beekkant ("huffel") waarbij zich een zaalvormig gebouw bevindt van een vroegmiddeleeuwse nederzetting ("sali") (zie Huffeselestraat).

Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden de volumes van het woonhuis en de haakse schuur weergegeven, waar ten zuiden van het perceel de "Cramendyck" aangeduid is. Vermoedelijk is het woonhuis oorspronkelijk een tweewoonst, confer indeling weergegeven op het primitief kadasterplan (rond 1830) met op naastliggend perceel een aanbouw aan de zuidzijde met een losstaand bijgebouw en restant van gracht. In de jaren 1920 is de hoeve in eigendom van fabrikant Jozef Waelkens uit Tielt, die in 1903 aan de Beernegemstraat een weverij vestigt (zie Beernegemstraat nummer 4) en in 1927-1929 de Vrije Beroeps-en Handelsschool laat oprichten naast zijn woonhuis in de Grote Hulststraat. Hij laat in 1920 een nieuwe schuur optrekken en het bakhuis aan de straatzijde afbreken. De hoeve is op het moment van inventarisatie in renovatie.

Deels verhard erf met boomgaard aan de straatzijde, omheind door fraai geajoureerde betonnen afsluiting; ijzeren toegangshek tussen witgeschilderde betonnen pijlers. Aan oostzijde van het erf, witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwart geglazuurde pannen). Centrale opkamertravee onder zelfde nok boven boogvormig keldervenster. Getoogde muuropeningen waarin houtwerk met roedeverdeling; luiken. Getraliede vensters (onder meer van opkamer) vermoedelijk met houten kozijnconstructie in erfgevel aan zuidzijde. Deur met gedeeld bovenlicht. Aan noordzijde, gerenoveerde bakstenen schuur-stalvleugel onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) met dubbele segmentboogvormige doorgang waarin nieuwe poorten; topgevel aan de straat met nieuwe beplanking, kleine stalvensters en tweedelige staldeuren. Centraal op het erf, klein vernieuwd stalletje onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen) met tweedelige staldeurtjes.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1920/35.
  • DE FLOU K. 1926: Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VI, Brugge, kolom 727-728.
  • HOLLEVOET F. e.a. 2005: Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 220.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Huffesele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86531 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.