erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
86618
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86618

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposante villa in cottagestijl met Anglo-Normandische inslag gelegen in grote tuin, opgetrokken in de jaren 1920 naar ontwerp (1921) van de nog jonge Gentse architect Charles Hoge (1890-1962), die hiermee één van zijn eerste ontwerpen realiseert.

Bouwheer is de Tieltse textielfabrikant Oscar van Maele (1874-1958), die in 1906-1907 een weverij opricht aan de Bedevaartstraat (zie Bedevaartstraat nummers 21-23). Zijn familie doet ook later nog beroep op architect Charles Hoge voor onder meer een villa in Knokke-Het Zoute en voor de villa van Franz van Maele aan de Deinsesteenweg (zie Deinsesteenweg nummer 6).
De villa wordt eertijds ook "Valrand" genoemd, naar de ligging op de rand van de vallei naar de Poelberg. In de jaren 1960 wordt een nieuwe vleugel aan de oostzijde bijgebouwd en wordt het interieur gerenoveerd.

Dieper gelegen villa in grote aangelegde tuin, afgescheiden van de straat door hoge haag. Breed voorliggend omhaagd terras.
Volumineuze baksteenbouw van twee bouwlagen onder hoog schilddak (leien) met haaks geplaatste zadeldaken van grote oplopende puntgevels op de hoeken. Hoge bakstenen schoorstenen. Typerend kleurrijk materiaalgebruik van bakstenen onderbouw met bovenbouw en puntgevelvelden voorzien van pseudovakwerk waartussen gepleisterde velden. Levendige volumewerking van in- en uitspringende muurvlakken door middel van driezijdige of afgeronde erkeruitbouwen. Centraal, licht uitgebouwde deurportiek met bekronend balkon. Witgeschilderd houtwerk. Aan oostzijde, recentere L-vormige vleugel van de jaren 1960, als hedendaagse pendant met eveneens hoge bedaking en grote puntgevel.
Het oorspronkelijk bouwplan voorziet onder meer een centrale hal, naar verluidt versierd met fresco's door de broer van de architect, die toegang geeft tot onder meer de keuken aan de straatzijde en tot een "fumoir" en eetkamer aan de achterzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1922-1928/31.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1921/41.
  • MAES A., VANDEPITTE P. 1990: Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 108-109.
  • VERBRUGGE J. 1990: Tielt, textielstad (Deel 2: twintigste eeuw), De Roede van Tielt, 21.2-3, 112.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86618 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.