erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
86627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86627

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herdenkingsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herdenkingsmonument met Shermantank en gedenkplaat voor de Poolse Pantsertroepen van de Tweede Wereldoorlog.
Opgericht ter herinnering aan de bevrijding van de stad op 8 september 1944 door generaal Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994) en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie, zogenoemde "De Zwarte Brigade".
Amerikaans-Britse Shermantank M4A4/VC ("Vuurvlieg") van 1945, hetzelfde type als gebruikt tijdens de bevrijdingsactie en verworven op initiatief van burgemeester Daniël Vander Meulen. Onthuld op 8 september 1979 in aanwezigheid van generaal Maczek, aanvankelijk op de plaats waar de nieuwe Europahal is opgetrokken. In 2002 naar huidige locatie overgebracht als onderdeel van groter huldemonument.
Opgesteld op trapeziumvormig betonnen verhoog. Tegen westzijde van de tank, bronzen rechthoekige plaat met eenvoudige omlijsting waarop leuze van de Poolse bevrijders "NON OMNIS MORIAR/ 8-09/ 1944-1979". Aan noordzijde, betonnen constructie waarop metalen infobord met onder meer embleem van generaal Maczeks troepen (Poolse cavalerie) en kaart van de bezette gebieden.

  • S.N. 1984: De eerste Poolse pantserdivisie en de bevrijding van Vlaanderen in september 1944, Huldeboek aan de Poolse bevrijders bij de veertigse verjaardag van de bevrijding van Poperinge, Ieper, Roeselare, Tielt, Aalter, Lokeren, Sint-Niklaas, Beveren, Tielt, 27.
  • S.N. 1980: De Tieltse septemberdagen 1944, De bevrijding in beeld (5), De Gazette van Tielt, 3.1.
  • S.N. 1979: De Tieltse septemberdagen 1944, De gevechten barsten los : de slag om de Markt (2), De Gazette van Tielt, 2.13.
  • S.N. 2002: Inhuldiging tankmonument (Gen. Maczekplein) op donderdag 9 mei 2002, Een waardig herdenkingsmonument in een passend historisch kader, Het stedelijk infoblad, nr. 4.
  • JACOBS M. 1995: Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 1, Brugge, 13.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 390.
  • RAVYTS K., STRUYVE P. 1995: Het Tieltse 1940-1945, Bedreigd Bezet Bevrijd, Tielt, 417.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op het moment van inventarisatie bevond het gedenkteken zich ten noorden van het Generaal Maczekplein. Het oorlogsgedenkteken werd ondertussen opnieuw verplaatst, nu naar de zuidelijke zijde van het Generaal Maczekplein. Hierbij is de configuratie wat gewijzigd en is de spreuk "NON OMNIS MORIAR" in een betonnen muur gegraveerd. 

  • Informatie verkregen van de stad Tielt (22 augustus 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.