erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
86685
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86685

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis met 19de-eeuwse kern en aangepaste gevel in art-decostijl naar ontwerp van de Tieltse architect Valère Lievens (signering rechts in plint), een verbouwing die vermoedelijk dateert van 1929.

Op deze plaats is de voormalige drukkerij van George Horta gelegen, waar Joris Lannoo (1891-1971), samen met zijn vader Jozef en broer Rafaël, in 1909 de gekende "drukkerij-uitgeverij Lannoo" met boekhandel opricht. Na de verhuis in 1929 van de drukkerij naar de huidige locatie in de Kasteelstraat (woonhuis) en de Plantinstraat (drukkerij) (zie Kasteelstraat nummer 99), wordt het pand nog een tijdje uitgebaat als kruidenierswinkel. Wanneer het pand vermoedelijk in opdracht van eigenaar Henri Loosveldt wordt aangepast in art-decostijl, gebeurt volgens kadaster tevens een uitbreiding aan de achterzijde na afbraak van een annex. Een bewaarde plattegrond toont het bestaande pand met aan de straatzijde salon, winkel, bureel en wachtkamer, en aan de tuinzijde salon, eetplaats, keuken en veranda met annex (broeikas). Achteraan de aangelegde tuin is er een parallelle vleugel met werkhuis (voormalige drukkerij), nog weergegeven op het actuele kadasterplan.

Breedhuis van vijf (ongelijke) traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevel van gele siersteen in decoratief metselverband op natuurstenen plint; nieuwe gootlijst. Natuurstenen onderdorpels. Brede venstertravee met driezijdige erker in tweede bouwlaag; brede poorttravee rechts. Rechthoekige muuropeningen; traplicht en poortopening met afgeschuinde hoeken. Simili-omlijsting met tandlijstje en krulmotief (poort). Bewaard verzorgd houtwerk (T-ramen); bovenlichten deels met horizontale verdeling. Fraai traplicht met geometrisch (gekleurd) glas-in-loodvenster, waarvan motief herhaald wordt in bovenlichten. Poort met vierdelige beglazing voorzien van decoratief gestileerd ijzeren hekwerk.

  • Heemkundige Kring de Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1920/52, 1929/61.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1929/48, nr. 3219 (geen bouwplan bewaard).
  • ARICKX V., De Tieltse drukker-uitgevers Stéven, Michiels, Horta en Lannoo (1791-1929), in De Roede van Tielt, jg. 27, nr. 2, 1996, p. 83-87.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 115.
  • VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nr. 16.
  • VAN LANDSCHOOT R., Joris Lannoo, Drukker en Uitgever voor Vlaanderen 1891-1971, Tielt, 1984, p. 129.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86685 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.