erfgoedobject

Neogotische kapel

bouwkundig element
ID
86725
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86725

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige neogotische kapel gebouwd "ANNO 1908" (zie jaarsteen in trapgevel) als uitbreiding van de 19de-eeuwse Sint-Godelieveschool.

Historiek

De gemeentelijke meisjesschool "Sint-Godelieve" wordt in 1863-1865 gebouwd aan de noordzijde van de kerk, met hoofdgebouw haaks ingeplant op de Krommewalstraat, gr.m. op het terrein waar het middeleeuwse kerkschooltje gelegen is (zie Krommewalstraat nummer 1). De meisjesschool wordt in 1879 overgebracht naar de Ieperstraat; de benaming Sint-Godelieveschool blijft evenwel behouden. In de gebouwen wordt de oefenschool "Sainte-Marie" of "School van Marie-Louise" ondergebracht en vanaf 1886 de vrije katholieke jongensschool.

In 1899, wanneer aan de Bruggestraat een nieuwe oefenschool wordt opgetrokken, nemen de jongens van de kosteloze Sint-Michielschool uit de Kortrijkstraat er hun intrek. De tuin aan de kerkzijde wordt omgebouwd tot speelplaats met galerij en toiletten.

In 1908 wordt het complex uitgebreid met een haakse kleine kapelvleugel langs de Kerkstraat en een grote vleugel met kapel langs de Peperstraat.
Het stadsplan getekend door onderwijzer Edmond De Slypere van ca. 1880 toont het schoolcomplex met het haaks op de Krommewalstraat ingeplante hoofdgebouw van twee bouwlagen onder schilddak en centrale traveeën van zuidgevel bekroond door fronton; aan de noordoostzijde is de kapel te zien en de haakse uitbreiding met gevel uitkomend op de Kerkstraat, waardoor het plan vermoedelijk recenter te dateren is.

De school wordt in 1935-1936 grotendeels herbouwd naar ontwerp van architect Gerard Vande Weghe (Tielt) en in 1957 overgedragen aan het bisdom en bij het Sint-Jozefscollege gevoegd.

De kleine kapel wordt in de jaren 1950 omgebouwd tot studie- en gymzaal.
Omwille van leegstand eind jaren 1990 door de stad aangekocht voor nieuwe bestemming. Heden is er het "Regionaal Dienstencentrum Zonnewende-v.z.w. Familiezorg West-Vlaanderen" gehuisvest (zie Krommewalstraat nummer 1); de school met ingang langs de Peperstraat (nummers 6-8) staat recent leeg. De voormalige kapel aan de Kerkstraat is deels verbouwd en heringericht met lokalen voor de Kunstacademie.

Beschrijving

Baksteenbouw onder vernieuwd pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) met bewaarde neogotische licht overkragende trapgevel (negen treden) aan de straat. Centraal, drie lancetvensters gevat in grote spitsboognis met aan weerszijden kleinere spitsboogvensters, allen dichtgemetseld. Verankerde en roodgeschilderde vernieuwde zijgevel met onder meer nieuwe muuropeningen. In de zuidwestelijke hoek ingewerkt witstenen beeld in art-decostijl van Heilige Godelieve door de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren, aangebracht ten tijde van de herbouwing in de jaren 1930.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1910/38.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 93.
  • NEYT L., Generaties Tieltenaars op de schoolbanken. Van Vlaamse en Franse kostschool tot lagere afdelingen van het Sint-Jozefscollege, 1788-1983, in De Roede van Tielt, jg. 14, nr. 2, 1983.
  • VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nr. 48.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotische kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86725 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.