erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
86727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86727

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Sint-Antoniuskapel, naar verluidt gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, geregistreerd in het kadaster in 1948. Bouwheer is de Tieltse aannemersfamilie Beert, die een nieuw huis met bijgebouwen laat optrekken op de terreinen van de voormalige ijzergieterij De Coster-Van de Velde, gevestigd aan de zuidwestzijde van de straat sinds 1884. De kapel ligt achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn, tussen de poort naar het achterliggend terrein van nummer 13 en tegen de westgevel van nummer 15. Naar verluidt wijzen oude bevolkingsregisters op de locatie van een ouder Sint-Antoniuskapelletje in de omgeving.

Gesloten bakstenen kapelletje onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen) met driehoekige witgeschilderde frontonbekroning op consooltjes. Gebruik van natuursteen voor plint, muurbanden en sluitsteen met monogram "S A". Verdwenen ijzeren topkruis. Geschilderd houten deurtje met drieledige beglazing waarin glas in lood. Naar verluidt gepleisterd interieur, met houten altaar waarop beelden van Heilige Antonius van Padua, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilig Hart.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1948/30.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., s.d., nr. 11.
  • VERBRUGGE J., Kerken, kapellen, veldkapellen en devotiekruisen in Tielt, Tielt, s.d.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Antoniuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86727 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.