erfgoedobject

Sint-Jozefsinstituut

bouwkundig element
ID
86796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86796

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefsinstituut
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Sint-Jozefsinstituut, schoolcomplex opgericht vanaf 1925 en verder uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw.

Historiek

In 1925 wordt op de Onze-Lieve-Vrouweparochie een meisjesschool geopend waarbij Monseigneur Waffelaert de Zusters van het Geloof de opdracht geeft om er het onderwijs te verzorgen. De Zusters brengen achtereenvolgens de lagere Sint-Jozefsschool of "Saletteschool" over vanuit de Wittestraat, waar ze sinds 1877 lesgeven, en in 1928 de naaischool "De Liefde" vanuit de Wingensesteenweg. Beide vormen de basis van het Sint-Jozefsinstituut met lagere school en naaischool.

In 1933 gebeurt een uitbreiding met klaslokalen voor de naaischool en wordt op de speelplaats een Onze-Lieve-Vrouwegrot ingewijd door Deken Van den Berghe. In 1934 wordt door architect Albert Impe (Tielt) de hoofdvleugel herbouwd. Het complex heeft onder meer een kapel en zaal voor retraitanten (benedenverdieping), klaslokalen (eerste verdieping), slaapzaal (bovenverdieping) en een openluchtspeelplaats op het plat dak. De inwijding van het nieuwbouwcomplex gebeurt door Monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge. In 1939 is er een uitbreiding met een middelbare beroepsschool en een diocesaan retraitehuis voor meisjes, het tweede in het bisdom Brugge.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden vluchtelingen en soldaten gehuisvest in het complex. Tevens is er schade aan de kapel door bombardementen. In de tweede helft van de 20ste eeuw gebeuren nog diverse uitbreidingswerken omwille van onder meer de oprichting van nieuwe technische richtingen en een afdeling voortgezet onderwijs. Hiervoor worden omliggende gebouwen gekocht, onder meer van de schoenfabriek "La Merveille" van Georges Pannemaker (zie Stationstraat). Verdere uitbreidingen volgen in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, later verhoogd met een dakverdieping. Witgeschilderde geprofileerde houten kroonlijst. Roodbakstenen lijstgevel met gebruik van zwarte baksteen voor doorlopende band en getoogde vensteromlijstingen met licht geprononceerde sluitsteen. Natuurstenen plint en doorlopende onderdorpels. Nieuw schrijnwerk.

Ten zuiden ervan, groot complex van vier bouwlagen onder plat dak, getypeerd door bruinbakstenen parement, verticaal geritmeerd door verdiepte venstertraveeën. Benedenvensters met grote verdeling; driedelige bovenvensters. Brede toegangstravee met deels beglaasde vleugeldeur in natuurstenen omlijsting, omgeven door vensters met glas-in-loodinvulling. Erboven, witstenen gevelbeeld van Sint-Jozef.

Recentere schoolgebouwen onder meer langsheen de Kroonstraat en aan de oostzijde van de Stationstraat.

  • BRYS J. s.d.: Geschiedenis der O.L.Vrouwparochie te Tielt (1913-1963), s.l., 21-22, 27-28.
  • VANRENTERGHEM B. 2000-2001: De Congregatie van de Zusters van t' Geloof, Bakermat in Tielt, verspreiding en evolutie, onuitgegeven studie, 7, 9, 43.
  • VERBRUGGE J. s.d.: Kerken, kapellen, veldkapellen en devotiekruisen in Tielt, Tielt.
  • VERSCHUERE P. 1941: De Zusters van 't Geloove, Tielt, 62-67.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Jozefsinstituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.