erfgoedobject

Eenheidsbebouwing uit het interbellum

bouwkundig element
ID
86799
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86799
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gaaf bewaarde eenheidsbebouwing uit het interbellum met oudere kern. De woonhuizen gaan terug op enkele arbeidershuisjes die Hendrik De Bruyne in de jaren 1875-1878 laat optrekken op beide hoeken van de Kroonstraat. Zijn weduwe en kinderen zullen later nog enkele arbeiderswoningen laten bouwen, in de Kroonstraat. De woningen worden tijdens het interbellum vermoedelijk met een bouwlaag verhoogd en voorzien van een nieuw parement, net als het hoekpand op de noordelijke hoek met de Kroonstraat (nummer 83). De twee linkerpanden zijn heden verenigd als een eigendom met onder meer centraal een kruidenierswinkel.

Woonhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse/mechanische pannen). Geprofileerde houten kroonlijst. Lijstgevels met verzorgd parement van rode (nummers 85-89) en gele (nummer 91) siersteen. Natuurstenen plint en onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen; bij nummers 85-89 in licht verdiepte gecementeerde omlijsting; bij nummer 91 onder doorlopende banden in granito. Geschilderd houtwerk van schuiframen, T-ramen en driedelige ramen; rolluiken. Deels beglaasde deuren met horizontale roedeverdeling of decoratieve ijzeren hekjes; roosterwerk bij deur in derde travee van nummer 91; rechthoekige bovenlichten. Nog afleesbare geschilderde oude huisnummers boven de deuren van nummers  85-89.

Verankerde en deels beraapte noordzijgevel van het hoekpand nummer 85 met getoogde muuropeningen in vlak gepleisterde omlijstingen. Gecementeerde en verankerde achtergevels. Nummer 85 heeft een achterliggend haaks bijgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen) met een bakstenen tuinmuur aan de zijde van de Kroonstraat.

Het kruidenierswinkeltje (deel van nummer 91) bewaart het winkelmeubilair van onder meer toonbank en vitrinekasten, net als het hang- en sluitwerk en de deels beglaasde binnendeuren.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1875/18, 1878/14.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86799 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.