erfgoedobject

Laatclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
86932
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86932

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), mogelijk teruggaand tot de 18de eeuw zie,breedhuis weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Rond 1830 wordt Anna de Paepe uit Tielt geregistreerd als eigenaar. In 1849 wordt het herenhuis verkocht aan de Tieltse geneesheer Karolus Mailliet om er zijn praktijk in te vestigen; tevens wordt een perceelsgrenswijziging geregistreerd.

De opvolging gebeurt door zijn zoon Georges, een van de rijke liberale voormannen uit die periode. Deze koopt samen met koophandelaar Paul Robberecht (zie Stationstraat nummer 71) in 1898 een huis op de Markt om er een hotel-restaurant-feestzaal uit te baten in eigendom van de "NV L'Espérance", opgericht samen met onder meer Florent en Richard Denys (zie Ieperstraat nummers 23-25). Het huis wordt bij een bombardement in 1918 getroffen waarbij zijn drie kinderen het leven laten. Hiervoor wordt in het huis nummer 4 een kruisbeeld in nis opgericht.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Bouwsporen in de verankerde bakstenen oostzijgevel wijzen op vergroting aan de achterzijde. Geprofileerde en geschilderde houten kroonlijst. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel onder aflijnende tandlijst met gebruik van natuursteen voor hoge plint, doorlopende onderdorpel van eerste bouwlaag en onderdorpels van tweede bouwlaag. Doorlopende cordonlijsten. Segmentboogopeningen, op tweede verdieping voorzien van geriemde omlijsting met rocaillesluitsteen en kleine consooltjes onder de onderdorpels. Geschilderde T-ramen. Verdwenen luiken op benedenverdieping. Twee linkertraveeën op begane grond samengevoegd voor inbreng van garagepoort. Segmentboogdeur met empiregetint waaiervormig gedeeld bovenlicht.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1849/15.
  • MAES A., VANDEPITTE P. 1990: Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 120-121.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Gevelnis met kruisbeeld en gedenkplaat

  • Is deel van
    Vijverstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86932 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.