erfgoedobject

Weverij Joseph Van Haute en Franz Impe

bouwkundig element
ID
86941
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86941

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige weverij "Joseph Van Haute & Franz Impe", gebouwd in 1935 in de noordoostelijke hoek van de tuin van het herenhuis Sint-Janstraat nummer 42; heden handelszaak.

Historiek

In 1892 vestigt textielfabrikant Hector Impe, die in 1886 samen met Emile Vande Vyvere en Jean Pollet een vennootschap sticht, zich aan de noordzijde van de straat (zie nummer 34). Hij is onder meer medestichter en later voorzitter (1919) van de "Handel- en Nijverheidskamer van Thielt en omliggende".

In 1919 wordt de firma "Impe en Van Haute & Impe" gesticht, met zijn schoonzoon Joseph Van Haute en zijn zoon Franz Impe. Aanvankelijk worden de stoffen geweven door thuiswevers; de bomen worden geschoren in de aangrenzende gebouwen.

Nadat de weverij wordt ondergebracht in een eigen gebouw wordt er vanaf 1922 gemechaniseerd met elektrisch aangedreven getouwen. Na het overlijden van Hector Impe (1929) en zijn weduwe (1932) wordt de firma voortgezet onder de naam "Joseph Van Haute & Franz Impe".

In 1935 wordt een nieuwe fabriek gebouwd op de gronden aan de zuidzijde van de straat, achterin de tuin van het herenhuis van Joseph Van Haute (zie Sint-Janstraat nummer 42). Hier staan onder meer zes platte getouwen van het merk Hattersley waarop men voile of "camelot" weeft voor sluiers, twee Jacquardgetouwen en vierentwintig armuregetouwen voor het weven van o.m. paterspijen, soutanes en nonnenkleren. Tot 1940 werken er onder meereen vijftiental wevers.
Bij de bombardementen in 1940 worden de fabrieksgebouwen en het machinepark zwaar beschadigd. Meteen na de oorlog weeft men tevens "battledress" voor het Engelse leger.

Vanaf 1952 is de firma gekend als de "N.V. Weverijen Van Haute & Impe" met zoon Paul Van Haute die zijn inmiddels overleden vader opvolgt. In 1955 worden alle machines vervangen door moderne getouwen, onder meer automatische Saurergetouwen, Benningerscheermolen, Schärerspoelmolen, Schärer- en Schalfhorstbobijnmolens.

In 1956 wordt een confectieatelier opgericht en in 1967 wordt de weverij uitgebreid met een bovenverdieping. In 1974 wordt de weverij gesloten; de confectiefirma blijft nog actief tot de definitieve sluiting volgt in 1986.

Beschrijving

Witgeschilderd complex van twee bouwlagen onder platte bedaking met bakstenen parement. Straatgevel met uiterste brede traveeën licht uitkragend en doorgetrokken tot boven de daklijst; nieuwe uitstalramen. Lager deel aan de westzijde. Achterzijde met gesloten onderbouw en overkragende bovenbouw doorbroken door horizontaliserend vensterregister.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1935/63.
  • Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Brugge, 1962, p. 1866.
  • RAVYTS K.; STRUYVE P., Het Tieltse 1940-1945, Bedreigd Bezet Bevrijd, Tielt, 1995, p. 167.
  • VERBRUGGE J., Tielt, textielstad (Deel 2: twintigste eeuw), in De Roede van Tielt, jg. 21, nr. 2-3, 1990, p. 49, 68-74.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Weverij Joseph Van Haute en Franz Impe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86941 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.