erfgoedobject

Gemeentehuis van Aarsele

bouwkundig element
ID
86966
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86966

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Aarsele, voorheen "Villa Zonnestraal", gelegen aan de westzijde van de straat. In 1911 wordt een bestaande 19de-eeuwse woning palend aan de straat volledig afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. In 1912 is Villa Zonnestraal voltooid, gebouwd in opdracht van handelaar Guillaume De Clercq - Camu, eigenaar van de voddenfabriek (later "Effilaar", zie Waterstraat). In 1954 wordt het pand door erfgenamen verkocht aan de gemeente, verbouwd en vanaf eind 1955 gebruikt als gemeentehuis tot de gemeentefusie in 1977. Gerenoveerd in 2000-2001 onder leiding van architect Bill Cosman uit Tielt; op de begane grond wordt een polyvalente ruimte gecreëerd, met aanpalende keuken. Huidig gebruik als locatie voor recepties en vergaderingen, openbare bibliotheek, stedelijke kunstacademie en muziekklas. Beperkte stedelijke dienstverlening. Tuin ingericht als openbaar park, voormalige voortuin als parking.

Vrijstaand volume van twee bouwlagen in gele baksteen onder overkragend leien schilddak. Ontworpen als eclectische villa, gekenmerkt door veelvuldig gebruik van giet- en smeedijzer, figuratieve boogvelden boven deuren en vensters, centraal middenrisaliet dat uitloopt in toren, spits traptorentje aan de noordzijde, loggia en dakterras aan de tuinzijde. Alle eclectische kenmerken zijn verdwenen bij de verbouwing in 1955. Gebruik van rode baksteen voor banden en ontlastingsboogjes. Sokkel in breuksteen met opgelegde voeg in combinatie met natuursteenimitatie in gecementeerde baksteen. Getraliede keldervenstertjes. Diverse rechthoekige muuropeningen (bekronende figuratieve boogvelden weggewerkt in 1955), natuurstenen lateien en onderdorpels. Vernieuwd schrijnwerk (kunststof). Centraal vooruitspringend middenrisaliet uitlopend in spitse bekroning in natuursteen, voordeur toegankelijk via natuurstenen trap (zes treden met afgeronde hoeken), waarboven opschrift in natuursteen: "GEMEENTEHUIS". Aan de noordzijde een keldertoegang met afsluitend hekwerk, traptorentje (torenspits in 1955 afgenomen). Achterzijde met recente uitbouw van polyvalente zaal op de plaats van de voormalige loggia.

Interieur. Inkomhal met rijkelijk uitgewerkte aankleding: mozaïekvloer, in de hoeken uitgewerkt met rankwerkmotief; gestucte wanden in omkaderde muurvlakken met uitgespaarde hoeken en platgedrukte rozetten, geritmeerd door pilasters met composietkapitelen; stucplafond met lijstwerk. Bewaarde vleugeldeuren met behouden hang- en sluitwerk. Overige ruimtes voorzien van nieuwe vloeren, deuren en wandafwerking, weinig of geen bewaarde oorspronkelijke elementen. Nieuw ingebrachte lift.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1911/2, 1912/2, 1955/2, 1981/10.
  • Aarsele. Verleden en heden, Aarsele, 1978, nr. 105.
  • AILLIET R., Gemeentehuis met klasse, in Het Nieuwsblad, 29 juni 2001.
  • DE GRYSE P. (red.), Tielt graag gezien, Tielt, 2003, nrs. 25, 33-36.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Aarsele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86966 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.