erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
86993
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86993

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen. Site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, met boerenhuis uit circa 1865.

De hoeve is in de 19de eeuw eigendom van de familie Mulle de Terschueren. Opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van twee parallelle volumes op Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt een oost-west georiënteerd boerenhuis met haakse schuur ten westen en een bakhuisje op het erf getoond. Volgens kadaster wordt in 1865 een nieuw boerenhuis gebouwd, ten noorden van het oude woonhuis dat wordt omgevormd tot landgebouw. De oude schuur wordt in de 20ste eeuw geïncorporeerd in nieuwere nutsgebouwen. Restanten van het oude woonhuis/stal zijn recent afgebroken.

Eénlagig boerenhuis van vijf traveeën in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok loodrecht op straat). Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen onderdorpels, in eerste en laatste travee gevat in spaarveld met boogfries in lichtrode baksteen. Deur- en vensteromlijstingen in kleine zwarte baksteentjes, met afgeronde hoeken. Luiken en schrijnwerk vernieuwd. Zijgevels gekenmerkt door getrapt baksteenfries, gekoppelde spitsboogvenstertjes en oculus.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1865/12.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Enkel de boerenwoning is behouden. 

  • Informatie meegedeeld door Stad Tielt (21 oktober 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86993 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.