erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
86994
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86994

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf met losse verharding. Site met boerenhuis en stal op de huidige plaats opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Ten zuiden van het boerenhuis lag een bakhuis. Volgens kadaster wordt het boerenhuis in 1889 volledig heropgebouwd op een ruimer grondplan. Vermoedelijk wordt rond 1900 het bakhuisje afgebroken en vervangen door het schuurtje.

Erf toegankelijk via een oprit aan de zuidwestzijde. Aan de noordzijde van het erf staat een boerenhuis in verankerde baksteenbouw van zes ongelijke traveeën, onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Plint in zwarte baksteen, gevel afgeboord door muizentandfries, getoogde muuropeningen waarin vernieuwd houtwerk op natuurstenen onderdorpels. Haakse bijgebouwen in witgekalkte baksteen met gepekte plint onder zadeldaken in Vlaamse pannen; aan de westzijde van het erf een schuurtje met rechthoekige openingen onder ijzeren lateien met I-profiel; aan de oostzijde een sterk verbouwd stalvolume met gewijzigde muuropeningen en aanbouwsels.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1890/26.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86994 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.