erfgoedobject

Burgerhuis met fabrieksgebouwen

bouwkundig element
ID
87005
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87005

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuwse laatclassicistische burgerwoning met restanten van bijhorende fabrieksgebouwen van mouterij Labens, later weverij Desplenter - Labens.

Historiek

In 19de eeuw vermelding op mutatieschetsen van "'t Hooghoek", in 20ste eeuw "'t Hooghe". In 1846 wordt volgens kadaster door Karel Bouckaert uit Aarsele, handelaar in kolen en meststoffen, een nieuw huis gebouwd. In 1869 wordt het huis met bijhorende lusttuin gekocht door de kinderen Van de Walle, die reeds in 1870 een achteraanbouw aan het woonhuis laten optrekken en er in kant handelen. In 1877 wordt op de hoek van het perceel een kapel opgericht. In 1896 wordt het huis met bijgebouw en kapel verkocht aan Alidoor Labens, aannemer te Aarsele, die meteen in 1897 langs de straatzijde een mouterij en cichoreidrogerij laat optrekken, aanpalend aan de woning. In 1898 wordt een stoommachine geïnstalleerd. In 1900 wordt achter het huis een magazijn opgetrokken in het verlengde van de achteraanbouw, met ten noorden daarvan een klein bijgebouw. Labens bezat tevens een steenbakkerij aan de overzijde van de straat. Hij bouwde de herberg "de Steenoven", en was tot 1918 handelaar in bier, mout, kolen en bouwstoffen. Vanaf 1900 is hij ook aannemer van Bruggen en Wegen.

In 1922-1923 wordt op de terreinen en in de gebouwen van de voormalige mouterij Labens de weverij Desplenter - Labens opgericht. Dit zorgt voor de toevoeging van een nieuw gebouwencomplex langsheen de Hoogmolenweg aan de westzijde van het perceel, aansluitend bij de oudere stoommouterij die deels tot magazijn en weverij wordt omgevormd. Op de binnenplaats wordt een muur opgetrokken die de weverij van het magazijn scheidt. De weverijgebouwen worden tijdens bombardementen in 1940 zwaar beschadigd maar kort nadien heropgebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog beleeft de textielindustrie een groei en worden de gebouwen en weefgetouwen uitgebreid. In 1953 worden de weverijgebouwen uitgebreid aan de noordzijde. Het bedrijf verandert in de jaren 1950 van eigenaar, deze laat in 1961 de gebouwen nog vergroten aan de noordzijde. In 1964 wordt de weverij stilgelegd, het machinebestand verwijderd en de gebouwen verhuurd aan de firma Erta uit Tielt (kunststoffabricatie). In 1989 worden aanzienlijke wijzigingen aan het huis uitgevoerd: naast het huis wordt een inrit gemaakt door afbraak van de poortdoorgang, bedrijfsgebouwen aan de noordzijde worden uitgebreid. Restanten van de oude mouterijgebouwen aan straatzijde zijn recentelijk afgebroken.

Beschrijving

Burgerwoning gebouwd op een lichte ophoging. Voormalig voortuintje met toegangstrapje, heden gekasseid. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in dubbel gegolfde mechanische pannen. Lijstgevel voorheen beraapt, met geprofileerde vensteromlijstingen, heden nieuwere cementbepleistering onder nieuwe kroonlijst (kunststof). Rechthoekige muuropeningen met nieuwe invulling, natuurstenen onderdorpels en cordonlijst, gedichte zoldervenstertjes. Lage keldervenstertjes links van voordeur. Bewaarde natuurstenen aanzet van voormalige deuromlijsting. Tegen de westgevel is enkel de poortopening van het oude mouterijgebouw bewaard, de rest van het gebouw is afgebroken.

Achtergelegen magazijn van twee bouwlagen in witgeschilderde verankerde baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen, getoogde en deels gewijzigde muuropeningen met nieuwe invulling.

Langsheen de Hoogmolenweg staat nog het restant van de weverij uit 1922-1923 die in 1953 is aangepast, een bakstenen ommuring geritmeerd door pilasters.

  • Heemkundige kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1848/12, 1870/4, 1897/1, 1900/4, 1923/I/2, 1946/4, 1953/9, 1989/10.
  • S.N. 1959: Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 46.
  • BALDUCK A. s.d.: De Heilig Hartkapel: een brokje geschiedenis, Infobrochure.
  • DE SPLENTER - LABENS E.M. s.d.: Kruisende wegen, een familieverhaal, 1565-1970, Pittem, 40-42, 123-124.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met fabrieksgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87005 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.