erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met knotlinde

bouwkundig / landschappelijk element
ID
87009
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87009

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen aan de erftoegang van hoeve, onder een oude linde. Opgericht circa 1945 door landbouwer Octave Lanckriet, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel, zie aanduiding "Chapelle" op het primitief kadasterplan (circa 1830) op de zuidelijke hoek van de straat (op huidige topografische kaarten nog steeds op deze plaats weergegeven).

Betonnen staakkapelletje bestaande uit staak in witgeschilderde voegwerkimitatie, met mijtervormige nis en bekronend kruis afgewerkt in granito. Binnenzijde van de nis afgewerkt met voegwerkimitatie en groengeschilderd. Eenvoudig beeldje Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Aanroeping onder nis: "H. MARIA B.V.O.".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aarsele, s.l., s.d., nr. 7.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Welkomstboom

De linde staat aan de erftoegang en is mogelijks aangeplant als welkomstboom, om de bezoeker van de hoeve te "zuiveren" en het kwade te weren. Het traditionele knotbeheer wordt nog steeds onderhouden.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met knotlinde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87009 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.