erfgoedobject

Landgebouwen van Hof ter Scheure

bouwkundig element
ID
87051
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87051

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Scheure
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Hof ter Scheure", teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, twee parallelle volumes op de plaats van het huidige boerenhuis en de schuur zijn weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) als een woonhuis met aangebouwde stal aan de noordzijde van het erf. Parallelle schuur ten zuiden. Bakhuisje ten noordoosten. In 1835 is de hoeve eigendom van de Tieltse familie Van Zantvoorde. In 1863 wordt de grote schuur gebouwd, op de plaats van een ouder exemplaar. Pas in 1949 worden bij kadaster de bijgebouwen geregistreerd: noordelijke bijgebouwen, aangebouwde stal aan de oostzijde, losstaande stal ten noorden en vrijstaand volume aan de westzijde van het erf.

Begraasd erf met bakstenen hoevegebouwen onder overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen, boomgaard aan de noordoostzijde. Boerenhuis van zeven traveeën met stalgedeelte onder zelfde nok. Gecementeerde plint, getoogde muuropeningen, beluikt. Aangebouwde stal onder lagere nok aan de oostzijde, met dichtgemaakte muuropeningen en deels vernieuwd gevelparement. Noordelijke bijgebouwen onder schilddak en zadeldak, respectievelijk garage en stal. Bakhuis met ovenhuisje onder lagere nok. Aan de zuidzijde van het erf een hoge schuur, aan de erfzijde voorzien van asemgaten, gedichte rechthoekige deuropeningen onder houten lateien, korfboogpoort en rechthoekige wagenhuisopening onder houten latei. Oostelijke zijgevel met jaartalsteen "1863", vlechtingen en radvormige opening.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1949/3.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van deze hoevesite zijn enkel de schuur en het bakhuisje bewaard.

  • Informatie meegedeeld door Stad Tielt (22 augustus 2022).
  • Google Maps, Streetview, Processiestraat 28, Tielt [online] (geraadpleegd op 8 september 2022). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landgebouwen van Hof ter Scheure [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87051 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.