erfgoedobject

Hof 't Wallant

bouwkundig element
ID
87077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87077

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof 't Wallant
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Hof 't Wallant", historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant".

Circa 1830 (primitief kadasterplan) bestaat de site uit twee woonhuizen. Naast het huidige boerenhuis bestaat een tweede woonhuis ten oosten, dat in 1848 wordt uitgebreid en opgesplitst en in 1864 terug samengevoegd. Voor dit tweede woonhuis met bijhorende zuidelijke landgebouwen was ook een aparte oprit voorzien.

In 1840 wordt een nieuwe schuur gebouwd op de plaats van een ouder volume, zie datering in de noordgevel. In het midden van de 19de eeuw bevindt zich nog een restant van een voormalige walgracht ten zuiden van het huidige boerenhuis, zie primitief kadasterplan (circa 1830) en kadastrale reductiekaart van het Dépôt de la Guerre (1853). In 1875 wordt dit boerenhuis volgens kadaster gedeeltelijk heropgebouwd, voornamelijk aan de oostzijde vinden wijzigingen plaats. Ook een tiental jaar later vindt een verbouwing plaats, gezien de jaartalsteen "1886" in de oostelijke zijgevel. In 1883 wordt het oostelijke woonhuis met bijhorende landgebouwen bij de hoeve gevoegd. Het oostelijke huis wordt in 1914 omgebouwd tot landgebouw (heden verdwenen). In 1917 wordt volgens kadaster aan het huidige woonhuis de zuidelijke haakse vleugel toegevoegd. De zuidoostelijke schuur wordt pas geregistreerd na 1914. Mutatieschetsen vermelden toponiem: "Muyzenhol".

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel.

Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken in zwarte of rode Vlaamse pannen, met getoogde muuropeningen. Voornamelijk uit de 19de eeuw, gebouwd op oudere fundamenten of met oudere kern.

Centraal gelegen boerenhuis van zeven traveeën (nok parallel met straat), met houten kroonlijst, gecementeerde plint in voegwerkimitatie en bakstenen stoep. Houten klokkenruiter met gekartelde bebording, gesteund door voluutvormige consoles. Bewaard houten schrijnwerk en luiken, natuurstenen onderdorpels. Vernieuwde houten deur met beglaasd bovenlicht met roedeverdeling, waarboven een beglaasde rondboognis waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Rechtertravee bestaande uit poort. Oostelijke zijgevel met jaartalsteen "1886" en kruiskozijn met sporen van dievenijzers, vermoedelijk gerecupereerd uit het oudere woonhuis. Achtergevel met haakse aanbouw onder lagere nok uit 1917. Oorspronkelijk schrijnwerk met dunnere roeden, onder meer vervangen door kunststof exemplaren. Achterdeur met gedeeld bovenlicht, toegankelijk via een bakstenen trapje met fraaie ijzeren leuning. Getralied keldervenster waarboven opkamer.

Ten zuiden van de poel een bakhuis met lager ovenhuisje en aanbouw onder lessenaarsdak, met vensters in kozijnconstructie en deuren onder houten lateien. Aan de noordzijde van het erf een stal (nok parallel met straat), voornamelijk met gedichte muuropeningen en voorzien van nieuwere stalvensters. Aan de erfzijde voorzien van een afgeschuinde hoek en een dak met gekartelde bebording op kardoezen.

Haaks daarop aan oostzijde staat een schuur, getypeerd door een centrale korfboogpoort, dichtgemetseld wagenhuis onder houten latei, nieuwe poorten, gedichte asemgaten. Zuidelijke zijgevel met staldeurtjes, asemgaten en ruitvormig metselteken in geveltop. Noordelijke zijgevel met ruitvormige metseltekens en jaartalsteen "DROO 1840".

Ten zuiden van de schuur staat een houten duiventorentje op staak, witgeschilderd met roodgeschilderde accenten. Een vierzijdige kast met telkens vier uitvliegopeningen onder klokdakje in houten leien, wordt gesteund door voluutvormige consoles.

Ten zuidoosten van het boerenhuis een haakse stal, oorspronkelijke stalvensters gedicht en vervangen door nieuwere rechthoekige stalvensters. Ten zuidoosten daarvan een dwarsschuur met centrale poort, gevelopeningen met kozijnconstructies of onder houten lateien. Asemgaten onder dakrand en in zijgevels.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1848/23, 1864/30, 1875/14, 1914/9, 1918/2.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel V, Brugge, 1925, kolom 85; Deel XVI, Brugge, 1935, kolom 1068.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof 't Wallant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87077 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.