erfgoedobject

Onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
87126
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87126

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Half vrijstaand breedhuis, restant van de vroegere gemeenteschool, in opdracht van de gemeente Kanegem gebouwd in 1829 ten westen van de kerk. Volgens kadaster in 1880 vergroot door oprichting van een nieuw schoolgebouw ten noorden, op L-vormig grondplan. In 1889 verschijnt in de tuin een klein gebouwtje, door het kadaster aangeduid als 'gevangenis'. Aan oostzijde is de woning verbonden met de aanpalende bebouwing door latere aanbouw van een garage. Bij heraanleg van het kerkplein in 1963 wordt een groot stuk van de gemeenteschool afgebroken, het schoolmeestershuis blijft behouden. De overblijvende klassen van de gemeenteschool verhuizen naar een stuk van de kloosterschool, wat voor een stukje Kanegemse schoolstrijd zorgt (zie nummer 168). In 1990 sluit de gemeenteschool definitief de deuren.

Woonhuis van twee bouwlagen en vier traveeën in verankerde baksteenbouw onder zadeldak in gesmoorde Vlaamse pannen. Gecementeerde plint in imitatievoegwerk. Vernieuwde gootlijst, getoogde muuropeningen, natuurstenen onderdorpels, vernieuwd houtwerk. Gecementeerde oostelijke zijgevel, tuinmuur aan oostzijde (Kanegem-Dorp) waarin vroegere jaartalankers van het gemeenteschooltje zijn verwerkt: "1829", met toevoeging van nieuwe jaartalankers voor het jaar van afbraak: "1963".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1880/4, 1882/1, 1889/15.
  • DE BRABANDERE R., Kanegem: geschiedenis en erfgoed, in De Roede van Tielt, jg. 37, nr. 3, 2006, p. 157-158.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87126 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.