erfgoedobject

Demarés kapelleke

bouwkundig element
ID
87163
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87163

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Demarés kapelleke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes of "Demarés kapelleke". Centraal te midden van het kruispunt met de Vinktse Binnenweg gelegen, binnen een plantsoen met diverse beplanting en geflankeerd door boompjes. Opgetrokken in 1950 door Maria Van Ryckegem, echtgenote van André Demaré als blijk van grote devotie, op de plaats waar zich de vroegere vierschaar en linde van de heerlijkheid "Vlinderghem" bevond. Het kruispunt Oosthoekstraat - Vinktse Binnenweg was het hoekpunt van de "Lindekouter" van het "Goet te Vlinderghem" (zie Oosthoekstraat). Op deze plaats stond een linde als grenspunt om de oude tiendenwijken af te bakenen, waaronder zich de vierschaar bevond, zie aangeduid op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Deze verdween wanneer de heerlijkheid een leen werd van Hames.

Mijtervormige veldkapel, aan weerszijden en aan achterzijde voorzien van uitlopende steunberen, in gele baksteen met gepekte plint, gedekt met rode mechanische pannen, bekroond door betonnen kruis. Centrale beglaasde rondboogvormige beeldnis met rode bakstenen omlijsting en smeedijzeren hekwerk, waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op houten sokkel. Aan buitenzijde in kleefletters gedateerd: "1950".

  • DE BRABANDERE R., De Kanegemse kouters, een uniek restant van het oudste cultuurlandschap, in De Roede van Tielt, jg. 26, nr. 3, 1995, p. 124-148.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., s.d., nr. 8.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Demarés kapelleke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87163 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.