erfgoedobject

Halfvrijstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID
87244
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87244

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis volgens het kadaster in 1947 gebouwd door onderwijzer E. De Jaegher-Maertens. Woning in de trant van de architectuur uit het interbellum: verzorgd metselwerk van rode en gele sierbaksteen boven gecementeerde plint. Markerende afgeschuinde hoektravee met deur onder overhoekse witgeschilderde betonnen luifel waarboven glasdallen, er nog eens boven grotere dito luifel als doortrekking van de lateien van de benedenvensters. Boven de luifel is de hoektravee gevat tussen een penant en een boven de kroonlijst oplopende halfronde bakstenen zuil met betonnen afdekking. Rondbogige en rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling.
Links aansluitend, lagere garage onder plat dak, afboording door middel van buisleuning.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1947/48.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halfvrijstaand burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87244 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.