erfgoedobject

Herenhuis en handelsgebouw

bouwkundig element
ID
87263
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87263

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis en handelspand (zie winkelpui in het linker risaliet), in 1913 gebouwd door M. Bruynooghe, zie kadastergegevens. Vergroting aan de achterzijde in 1923. Witte sierbaksteen verlevendigd door banden van oranje steen en van arduin, geometrische siermotieven in de arduinen plint. Aflijning van de lijstgevel door witgeschilderde gootlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen, in de verdieping onder getoogde ontlastingsboog. Bewaard beschilderd houtwerk (schuiframen en ramen met T-indeling) met gebogen tussendorpel en roedeverdeling met mat glas in de bovenlichten. Beglaasde paneeldeur met geometrisch smeedwerk. Linker risaliet met winkelpui waarboven deurvenster met ijzeren balkon.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1913/47, 1917/30 (opdeling), 1923/52.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis en handelsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87263 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.