erfgoedobject

Burger- en handelspand

bouwkundig element
ID
87264
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87264

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burger- en handelspand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burger- en handelspand, circa 1915 gebouwd door Verlinde (zie kadastergegevens, in 1914 was een ouder pand afgebroken). Voorheen het werkhuis-atelier van timmerman-schrijnwerker Gaston Verlinde (1880-1960). Roodbakstenen pand, gebruik van arduin voor plint, lateien en doorgetrokken onderdorpels. Centraal uitkragend risaliet oplopend in tuitgevel met schouderstukken. Rechthoekige muuropeningen onder ontlastingsbogen, verdiept in korfboognis. Bewaard verzorgd beschilderd houtwerk (schuiframen en ramen met T-indeling).

Gaston Verlinde zet de traditie van vader Vincent Verlinde - lesgever aan de Torhoutse en Gentse Tekenschool en Academie en bedrijfsleider van een "fabrique van meubels, kaders en schrijnwerk" - verder. Gaston behaalt in 1901 de eerste prijs bouwkunde in Sint-Lucas te Gent. Vader en zoon Verlinde maken een aantal belangrijke houtsculpturen in de Sint-Pieterskerk, het stadhuis en het Kasteel de Maere.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1888/19, 1914/45, 1915/48.
  • MESTDAGH M., Archief beelden Torhout, Gent, 2002, p. 84 (iconografie).

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burger- en handelspand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.