erfgoedobject

Winkel Mostaard Wostyn

bouwkundig element
ID
87321
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87321

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel Mostaard Wostyn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Winkel zogenaamd "MOSTAARD WOSTYN" zie geschilderd opschrift (zwarte letters op witte achtergrond). Hoekpand van circa 1879 volgens het kadaster, in 1901 uitbreiding met een magazijn. Het bedrijfje gaat terug tot 1869 wanneer de gebroeders Wostyn een aanvraag indienen voor een stoommachine ter aandrijving van de 'mosterdmolens', in de nu verdwenen Gevangenisstraat (huidige Markt nummer 25). In 1900 inschakeling van dieselmotor. In 1927 verhuist het bedrijf naar de panden Conscienceplein nummer 7 (winkel) en Boeiaardstraat nummer 1 (bedrijf, op vandaag verbouwd tot woongelegenheden). In 1934 worden grotere en nieuwe molens geïnstalleerd om aan de groeiende vraag te voldoen, daar "Mostaard Wostyn" uitgegroeid is tot één der belangrijkste mosterdmakers in West-Vlaanderen. Van 1974 tot 1995 is het bedrijf in handen van Jef Duflou, waarna Piet Wostyn de zaak opnieuw oveerneemt. De familie baat ook het mosterdmuseum uit (industriepark, Oude Gentweg nummer 63).

Hoekpand met markerende afgeschuinde travee met bekronend dakvenster onder gebogen fronton. Baksteenbouw met opgelegde voeg, rood beschilderd boven grijs beschilderde plint. Verzorgd metselwerk van druiplijsten en muurvakken, belijning van de gevel door middel van witgeschilderde gootlijst op klossen. Getoogde muuropeningen, bewaard beschilderd houtwerk. Op de begane grond, schuiframen, op de verdieping vensters met T-indeling met mok en grote roedeverdeling.

Interieur: oude winkelinrichting en gereedschap in verband met het produceren van mosterd. Vleugeldeur met geëtst glas.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1879/40, 1901/108.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel Mostaard Wostyn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87321 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.