erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87330

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen kleine hoeve met huidig uitzicht uit het laatste kwart van de 19de eeuw, aansluitend bij het langgestrekte type. Gaat echter terug op een oudere kleine hoeve die als dusdanig reeds aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1846). Het huisvolume blijft ongewijzigd tot 1893 (in 1885 wordt van een tweewoonst een éénwoonst gemaakt), in 1893 komt grosso modo het huidige huisvolume met geïncorporeerde stalling tot stand. De twee achter het boerenhuis gelegen haakse nutsgebouwen dateren wellicht uit de jaren 1920. In 1949, bouw van een nieuwe loods achter het boerenhuis.

Roodbakstenen boerenhuis met geïncorporeerde stalling onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen), gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde muuropeningen onder strek. In de linkertravee van het huis: opkamer met getraliede opkamer- en keldervensters met bewaard witgeschilderd houtwerk, groenbeschilderde luiken. Stalling met roodbeschilderd houtwerk van staldeuren en (laad)luiken, bewaard hang- en sluitwerk. In de stal, bewaarde oudere moerbalken met uitgewerkte consoles, mogelijk recuperatie van een oudere huisconstructie.
Haaks op het boerenhuis: twee parallelle nutsgebouwen met bewaard roodbeschilderd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1885/81, 1893/16, 1949/94.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.