erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87411
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87411

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen, golfplaten), L-vormig opgesteld rondom een begraasd erf (drinkpoel met knotwilgen omzoomd, in 1846 is reeds een poel aangegeven). Erftoegang via ijzeren hekken. Site als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), de Atlas de Buurtwegen (1846, meer bestanddelen dan in 2006) en de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). In 1863 afbraak bakhuis en vergroting woonhuis door Vandewalle Richardus, agent van de nationale bank van Brugge. Enkel het lange volume van de dwarsschuur is reeds aangegeven op genoemde atlas.

Ten oosten van het erf, 19de-eeuws boerenhuis met vernieuwde erfgevel. In de linker zijgevel, twee getraliede kozijnvenstertjes. Aansluitende haakse achterkeuken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bewaard beschilderd houtwerk met luiken.

Links van het boerenhuis, 20ste-eeuws stalletje, bewaard houtwerk van onder meer deuren.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met twee korfboogpoorten en geïncorporeerde stalling. Het langgestrekte volume dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, reeds aangeduid op de Atlas de Buurtwegen (1846).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1863/14.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87411 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.