erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
87420
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87420

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een begraasd erf. Site als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846), op laatst genoemde kaart met U-vormige opstelling en enkel kleine gebouwtjes. Deze constellatie is – met afbraak van de kleine gebouwtjes – nog bewaard in 1949, op vandaag is het volume ten oosten van het erf afgebroken waardoor L-vormige opstelling ontstaat. Bewaarde omgeving met omhaagde weilanden met knotwilgen en populieren.

Ten noorden van het erf, langgestrekt 19de-eeuws boerenhuis met geïncorporeerde stalling, rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (mechanische pannen). Licht getoogde en rechthoekige muuropeningen onder strek, deels bewaard beschilderd houtwerk met luiken.
Ten westen van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling en wagenhuis, 19de-eeuwse kern. Deels bewaard stijl- en regelwerk met beplanking, deels versteend in de 20ste eeuw, zadeldak (golfplaten ter vervanging van strobedaking).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1949/81.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87420 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.