erfgoedobject

't Leen van Tinnenburg

bouwkundig element
ID
87434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87434

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Leen van Tinnenburg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Site zogenaamd " 't Leen van Tinnenburg". Gaat terug op omwalde site van " 't Leen van Tinnenburg", een heerlijkheid rechtstreeks afhankelijk van het leenhof van Wijnendale. Op vandaag is nog een historische kern van het L-vormige volume bewaard is. De omwalling van de site zoals aangeduid op de door M. Pyck op basis van de ommeloper gereconstrueerde kaart "Thorhoudt anno 1700" en in het Manschepe-boeck van de heerlijkheid Wijnendale (1774, met omwald opperhof en niet omwald neerhof, zie illustratie), op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846) is nog aangeduid op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut van 1861 en 1883, niet meer op die van 1911. De structuur van de omwalling is nog deels aanwezig in het kadastraal perceel. In de loop van de 20ste eeuw wordt het L-vormige volume herleid tot het actuele volume.

"Tinnenburg" geeft oorspronkelijk – de site zou terug gaan op de 13de eeuw - uit op de oude markt van Torhout. In de 17de en 18de eeuw wordt zijn ingang verlegd naar de verbinding Kortemark/Ieper, en in de 18de eeuw naar de nieuwe steenweg naar Roeselare en Rijsel (zie Rijselstraat, op vandaag staat de site dan ook kadastraal bekend als Rijselstraat nummer 14, doch enkel toegang via de Lichterveldestraat). In de 17de eeuw is de magistratenfamilie Devooght eigenaar van het goed, vanaf de late 17de eeuw komt het in bezit van de familie Moke, eveneens magistraten. Na de Franse Revolutie komt het in handen van de huidenvettersfamilie Van Caillie.

Het huidige L-vormige volume – het interieur kon niet bezocht worden – gaat wellicht deels terug op de 17de eeuw. Beschilderde cementering met schijnvoegen uit de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Hoofdvolume als dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen); haaks hierop lagere achterbouw onder dito dak, in de loop van de 20ste eeuw deels ingekort. In de hoek van beide volumes, veelzijdig torenvolume dat mogelijk kan geïnterpreteerd worden als restant van oude traptoren. Hoofdvolume: rechthoekige en getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting, hoekkettingen, deur met frontonbekroning. Naar oud model vernieuwd houtwerk.
Geasfalteerd erf met twee platanen, naar verluidt restant van verdwenen laan naar de Rijselstraat.

  • Manschepe-boeck van de heerlijkheid Wijnendale (1774), geconsulteerd in het museum "Kasteel van Wijnendale".
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 43, 133.
  • PYCK M., Torhout 1702, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1999, p. 53-125.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Leen van Tinnenburg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.