erfgoedobject

Stoommaalderij

bouwkundig element
ID
87507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87507

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stoommaalderij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige stoommaalderij, die volgens het kadaster in 1922 wordt opgericht door Gaston d'Aussy; uitbreidingen in 1930 en 1949 (in 1949 verandert de omschrijving van "stoommaalderij" in "maalderij"). Deze site kan ook gekoppeld worden aan de huidenvetterij van de familie Van Caillie-d'Aussy aan de Huidevetterstraat. Voor de Eerste Wereldoorlog bezat de familie d'Aussy een schorsmolen aan de Poperbosstraat, na vernietiging in 1917 wordt deze niet heropgebouwd, men schakelt volledig over op de graanhandel, zie de hier besproken maalderij. Bij de realisatie van het Winkelputproject wordt circa 1985 een deel van de maalderij afgebroken, onder meer de schoorsteen.

Beeldbepalend hoekpand van twee bouwlagen onder mansardedaken (mechanische pannen en golfplaten), verzorgde gootlijst op klossen, laadvenster onder zadeldakje met gekarteld windbord. Verankerde rode baksteenbouw, afgeschuinde hoektravee. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde onder ijzeren lateien. Oorspronkelijke vensters verwijderd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1922/62, 1930/74, 1949/118.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 125, 131.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De voormalige maalderij werd verbouwd en herbestemd tot studio’s, maar bleef herkenbaar bewaard. De mansardedaken zijn niet langer aanwezig: de daken werden vernieuwd en de gevels werden hoger opgetrokken, waardoor onder meer de gootlijst op klossen verdween en het laadvenster - voorheen onder zadeldakje met windbord - werd ingebouwd in de gevel.

  • Informatie verkregen van de gemeente (20 september 2011).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stoommaalderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87507 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.