erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87825
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87825

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve uit het begin van de 19de eeuw, zwaar gerenoveerd in de jaren 1930 en 1950 en heden in gebruik als eetgelegenheid " 't Bloemenhuisje". Gelegen in het gemeentepark "De Valkaart" (nummer 42) (confer Straatinleiding).

Historiek

Voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) bestaande uit twee dwars ten opzichte van mekaar gelegen volumes. Op een 19de-eeuwse kaart uit het Brugse Rijksarchief wordt de hoeve weergegeven met het opschrift "Stochove Joannes Carolus, eigenaer, Brugge". Zelfde configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In de eerste helft van de 20ste eeuw is de hoeve volgens het kadaster eigendom van de familie Kervyn de Meerendree, eigenaars van het naastgelegen kasteel "Châlet Flore" aan de Stationsstraat (confer Stationsstraat nummer 99). In 1936 registreert het kadaster een volledige herbouwing van de hoeve in opdracht van de familie Kervyn de Meerendré, wat niet volledig is uitgevoerd. De hoeve wordt deels verbouwd en uitgebreid met een tussenstuk dat beide volumes verbindt. Op de mutatieschets van 1957 is voor het eerst het ronde torenvolume te zien, hoewel het kadaster geen verbouwingen vermeldt.

Beschrijving

In oorsprong twee verschillende volumes, bestaande uit een voormalig woonhuis en stal, heden op een L-vormige plattegrond, gelegen rondom een gekasseid erf (heden gebruikt als terras). Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw op een zwart gepekte plint. Afgedekt door half gemansardeerde zadeldaken confer aanpassingen van 1936. Dakvensters met tuitgeveltjes, rechthoekige beluikte vensters deels voorzien van dievenstaven en ronde deuropeningen. Beide vleugels hebben een verschillende schaal; daartussen een vierkant volume met aan de erfzijde een ronde toren, bekroond met een windhaan en voorzien van een nis met heiligenbeeld en rond venstertje. Zuidelijke zijgevel met ronde uitbouw met leien bedaking.
Ten westen van het L-vormige volume maakt een bakstenen spitsboog, uitgewerkt als trapgevel, de verbinding met de bijgebouwtjes aan de andere zijde van het erf.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1936/57, 1957/73.
    Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1106: Plan van eigendommen, eigendom van Isabelle en Jeannette Beaucourt, 19de eeuw.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Gemeentepark de Valkaart

  • Is deel van
    Albrecht Rodenbachstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87825 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.