erfgoedobject

19de-eeuwse paardenfokkerij

bouwkundig element
ID
87838
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87838

Juridische gevolgen

Beschrijving

9de-eeuwse paardenfokkerij gebouwd op vraag van de kasteelheer van het ten oosten gelegen kasteel "De Breidels" (confer Breidels nummer 1). De fokkerij, die bestaat uit een woonhuis met twee stalvleugels - één ten noordwesten en één dwars georiënteerd ten zuidwesten - is gelegen langs een noordelijke zijarm van de Bosdreef achter het kasteel "De Breidels".

Historiek

Bouw volgens het kadaster in 1851 van een huis en een (heden afgebroken) schuur met een bijhorende boomgaard in opdracht van Irénée Peers de Nieulant, toenmalig eigenaar van het kasteel. In 1865 wordt de bestaande bebouwing uitgebreid met de huidige paardenstallen achter de schuur en wordt een gedeelte van de schuur omgevormd tot melkhuis. In 1928 laat Albert Peers de Nieuwburgh de stallen van 1865 in noordelijke richting verlengen en nieuwe stallen achter het woonhuis bouwen. De schuur is vermoedelijk pas de laatste decennia afgebroken, aangezien het volume nog wordt weergegeven op het huidige kadasterplan.

Beschrijving

Eénlaags witgeschilderd woonhuis met een ten oosten geïntegreerde stal van circa 1850; verankerde baksteenbouw onder een licht overkragend en geknikt zadeldak met Vlaamse pannen. Ingang onder pannen luifel. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk.
Achter het woonhuis ligt een langgerekt schuur/stalgebouw onder een licht overkragend, pannen zadeldak. Grote poortopening en vierkante vensters.
Paardenstallen dwars op het woonhuis. Het zuidelijke deel dateert in oorsprong van 1865. In 1928 uitgebreid in noordelijke richting en volledig herbouwd met lichte cottage-inslag qua bedaking. Bruine baksteenbouw, aan erfzijde bepleisterd en witgeschilderd. Overkragend schilddak met zwarte gesmoorde pannen, aan de westkant uitgewerkt met twee puntgevels. De plint is aan de erfzijde zwartgeschilderd, aan de westkant enkel bepleisterd. Lange erfgevel met afwisselend grote openingen en grote poorten; centraal twee kleinere deuren. Enkele van de grote openingen zijn deels afgezet met een fraaie houten balustrade. Westgevel met twee metalen poorten en laadluiken in de puntgevels.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1851/64, 1865/29, 1928/85.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein De Breidels

  • Is deel van
    Bosdreef (Oostkamp)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 19de-eeuwse paardenfokkerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87838 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.