erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
87849
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87849

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Fraai burgerhuis beïnvloed door de cottagearchitectuur, gebouwd in de jaren 1920, en met een kleine voortuin, afgezet door een lage bakstenen muur met ezelsrug en hoge slanke pilasters met natuurstenen deksteen. Tussen de pilasters is telkens een verzorgd smeedijzeren hekken bevestigd. Een paadje loopt naar het centraal gelegen portaal. Verankerde, bruine baksteenbouw onder een samengestelde bedaking met grote leien. Voorgevel van oranje baksteen verlevendigd door het gebruik van arduin voor de plint, de tweelichten, de treden en de latei van de voordeur. In oorsprong woonst op een L-vormige plattegrond, waarvan de bredere linkertravee is uitgewerkt met een afgeknot topstuk. Enkele verwijzingen naar de cottagearchitectuur confer bedaking met hoge schouwen, houten dakvenstertje en wolfseind, het imitatievakwerk boven de twee rechtertraveeën en de rondboog boven het venster in het topstuk, verwijzend naar het zo typische windbord. Baksteenmotieven van wit en oranje geglazuurde baksteen. Vernieuwde kroonlijst, doch bewaard houtwerk in de vensters en de deur. De deur bewaart onder meer Tiffany-glas. Latere uitbouw aan de zuidkant.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87849 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.