erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
87869
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87869

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In oorsprong 18de-eeuwse hoeve confer reeds afgebeeld op een kaart van circa 1800 naar de toestand van 1737 uit het Rijksarchief te Brugge. Gelegen op het westelijke einde van de Emiel Welvaertstraat en quasi grenzend aan de spoorweg. Tevens weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De hoeve is in het begin van de 21st eeuw met zorg gerestaureerd en de schuur wordt heden gebruikt voor de organisatie van feesten.
Hoeve bereikbaar via een deels met bomen omzoomde dreef. Erf ten noorden afgebakend door een dwarse schuur en een er tegenover gelegen boerenhuis. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen. Woonhuis vermoedelijk tijdens de 19de eeuw en in een tweede fase tijdens de recente restauratieperiode uitgebreid aan de erfzijde. Onbeschilderde bakstenen venster- en deuromlijstingen, openingen voorzien van vernieuwd houtwerk.
Schuur met een centrale dwarse doorrit onder een overkragend zadeldak met pannen. Verankerde roodgeschilderde baksteenbouw met grijsgeschilderde lateien boven de vensters en de staldeuren. Houtwerk rood/witgeschilderd. Latere uitbreidingen tegen de achtergevel.
Aan de oostzijde van de schuur een kleiner bakstenen volume onder een pannen zadeldak; rood beschilderde gevel aan de zijde van het erf, voorzien van een staldeur.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1066: Figuratieve kaart van een hoeve en land, eigendom van de erfgenamen van Ch. Heurblock, 7,1 x 5,63, opgemaakt door gezworen landmeter C. Verhaeghe, kopie van circa 1800, naar een origineel van 1737.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87869 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.